Ervaringen

Voor veel mensen is natuurgeneeskunde een onbekend terrein. Dat is jammer.
Een natuurgeneeskundig therapeut kijkt niet alleen naar de klacht, maar naar het dier in zijn geheel. Door een holistische benadering kunnen er vaak onverwacht goede resultaten worden bereikt.
De volgende praktijkvoorbeelden laten zien dat zowel dieren met fysieke klachten als dieren met gedragsproblemen kunnen worden geholpen.

Bobby

Bobby is een sheltie van 9 jaar. Gedurende zijn hele leven heeft Bobby regelmatig last van zijn maag-darm kanaal. Hij heeft vaak last van diarree en moet regelmatig braken. Op advies van de dierenarts heeft hij allerlei soorten droogvoer geprobeerd, van hypoallergeen voer tot vegetarische brokjes, maar zonder het gewenste resultaat. Uiteindelijk bestond zijn dieet uit gekookte kip, rijst en af en toe wat sperziebonen. Ondanks het eenzijdige dieet zag Bobby er goed uit en was het een vrolijk hond. Echter, hij had nog regelmatig last van diarree. De eigenaresse vroeg mij of hier iets aan te doen was. Omdat Bobby al van jongst af aan problemen heeft, zijn we gestart met colostrum therapie om zijn weerstand te verhogen. Een dieet van enkel rijst en gekookte kip is niet volledig en leidt op den duur tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Voeding die een hond met spijsverteringsproblemen over het algemeen wel goed kan verdragen is complete versvlees voeding. Bobby is hier langzaam op overgeschakeld en vindt dit erg lekker. Sinds hij deze voeding krijgt, heeft hij geen last meer van diarree.

Sjors

Sjors is dwergschnauzer van 3,5 jaar. Zijn drukke en dominante gedrag leidde tot een onhoudbare  situatie en daarom werd de hulp van een hondengedragstherapeut ingeschakeld. Om ervoor te zorgen dat Sjors iets rustiger werd, is hij gecastreerd. Door zijn bazige karakter en zijn onzekerheid zat hij echter voortdurend in een tweestrijd en dat leverde hem veel stress op. Hierdoor kon hij zich niet goed concentreren op oefeningen. Te veel stress heeft een negatieve invloed op zowel de geestelijke als lichamelijke gesteldheid. Mij werd gevraagd of er een mogelijkheid was om het stressniveau verder omlaag te brengen. Als ondersteuning bij de gedragstherapie zijn we aan de slag gegaan met Bach bloesem remedies en TTouch. Sjors reageerde hier erg goed op. Inmiddels is hij veranderd van een drukke, dominante hond in een vrolijke hond die goed met soortgenoten overweg kan.