Werkwijze

Mijn werkwijze is anders dan die van de dierenarts. Ik zal proberen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en daar is veel informatie voor nodig. Een probleem kan een lichamelijke achtergrond hebben, maar er kan ook sprake zijn van een psychische of emotionele disbalans. Soms kan een emotioneel probleem leiden tot lichamelijke klachten. Alleen met het bestrijden van de symptomen wordt zo’n probleem niet opgelost; het geeft tijdelijk verlichting of het probleem verplaatst zich.

fHet eerste bezoek duurt ongeveer een uur. Tijdens een uitgebreide anamnese zal ik veel vragen stellen over het dier, de (ziekte) geschiedenis en allerlei zaken die misschien niet zo veel met het probleem te maken lijken te hebben, zoals de voeding, mate van beweging, leefomstandigheden, huisvesting, maar die wel belangrijk kunnen zijn voor de oplossing ervan.
Verder kijk ik naar de algehele indruk die het dier maakt en of er op basis van zicht en aanraking bepaalde afwijkingen kunnen worden geconstateerd.
Al deze informatie is nodig om een zo compleet mogelijk beeld van het dier en het probleem te krijgen.

Op basis van de bevindingen geef ik een behandeladvies. Dit kan bestaan uit maatregelen en/of middelen en wordt afgestemd op het individuele dier. Er is geen standaard natuurgeneeskundige behandeling voor een bepaald probleem. De herstelperiode is mede afhankelijk van de ernst van de klacht en de tijd dat het dier al problemen heeft.

Soms kan het zijn dat nader onderzoek raadzaam is of dat het dier meer gespecialiseerde hulp nodig heeft. In die gevallen verwijs ik u door naar bijvoorbeeld een dierenarts of gedragstherapeut.