Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde is een zeer oude vorm van geneeskunde. Met de opkomst van de meer wetenschappelijke benadering van de geneeskunde en de moderne medicijnen raakte natuurgeneeskunde steeds meer op de achtergrond. Tegenwoordig neemt de belangstelling weer toe. Steeds meer mensen ontdekken dat natuurgeneeswijzen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan hun gezondheid en welbevinden. Dit geldt zeker ook voor dieren.

Natuurgeneeskunde is een holistische geneeswijze. Dat wil zeggen dat een behandeling  op het gehele dier is gericht en niet alleen op het probleem of de ziekte, zoals in de reguliere geneeskunde meestal het geval is.
Het doel van natuurgeneeskunde is het zelfgenezend vermogen van het lichaam  stimuleren en ondersteunen.
Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van verschillende therapieën.
Zelf werk ik voornamelijk met Bach bloesem remedies, (klassieke) homeopathie, essentiële oliën, fytotherapie (kruiden), celzouten, voedingssupplementen en TTeam/TTouch.
Lees onder deze link meer over de gebruikte therapieën.

Natuurgeneeskunde is een complementaire of aanvullende behandelmethode.
Het is aan te raden om bij acute klachten en ernstige problemen altijd eerst een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts heeft veel meer onderzoekmethoden tot zijn beschikking om de juiste diagnose te stellen. Bij chronische klachten of gedragsproblemen kan natuurgeneeskunde een goede keuze zijn. Een reguliere en natuurgeneeskundige behandelmethode kunnen elkaar goed aanvullen.
Wanneer de reguliere geneeskunde geen oplossing heeft voor een bepaald probleem, dan kan met natuurgeneeskunde vaak nog veel worden bereikt!

Naast het lichaam aanzetten tot herstel, heeft natuurgeneeskunde vooral een preventieve functie: het dier gezond houden.