Therapie

Op deze pagina kunt u doorklikken naar informatie over:

Bach bloesem remedies ^

Tijdens zijn zoektocht naar natuurlijke geneesmiddelen ontdekte de engelse
dr. Edward Bach (1886-1936) in het begin van de vorige eeuw de helende kracht van plantenbloesems. Elke bloesem heeft zijn uitwerking op een bepaalde gemoedstoestand.
De Bach bloesem remedies bestaan uit 38 tincturen en 1 samengestelde tinctuur de rescue remedie. Elk remedie heeft specifieke eigenschappen om verschillende problemen aan te pakken op het gebied van gedrag en emoties.
Bach bloesem remedies herstellen de balans tussen lichaam en geest, dit heeft een gunstige invloed op de algehele gezondheid en welzijn. 

Homeopathie ^

De grondlegger van de homeopathie is dr. Samuel Haneman (1755-1843).
Homeopathische middelen worden bereid uit verdunningen van  plantaardige, dierlijke, minerale en soms chemische stoffen. Bij homeopathische middelen is het niet de stof die z’n werk doet, maar de energie die vrijkomt door verdunnen en schudden. Dit schudden wordt potentiëren genoemd. Hoe vaker verdund en gepotentieerd, hoe meer energie er vrij komt en hoe krachtiger het middel is. Van de oorspronkelijke stof is dan nauwelijks iets of helemaal niets meer terug te vinden.
Bij homeopathie wordt uitgegaan van de regel dat een ziekte kan herstellen door toediening van het gelijksoortige aan de ziekte. Toediening van de oertinctuur of het oorspronkelijke middel, dus niet verdund en gepotentieerd, geeft bij gezonde dieren en mensen bepaalde ziekteverschijnselen. Bijvoorbeeld brandnetel (urtica urens) geeft huiduitslag met brandende jeukende plekken. Wanneer er een homeopathisch middel van gemaakt is, dan werkt het juist herstellend bij huiduitslag die lijkt op uitslag die je van brandnetels krijgt. Je geeft op deze manier bij een bepaalde ziekte of kwaal het lichaam een prikkel, zodat het zelfherstellend vermogen wordt geactiveerd. Homeopathie is eigenlijk een prikkeltherapie.

Homeopathie kun je verdelen in klassieke homeopathie en klinische homeopathie.
Bij klassieke homeopathie staat het hele dier centraal. Het middel moet passen bij het dier en de klachten. De klachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn.
Om het juiste middel vast te stellen is veel informatie over het dier nodig. Hoe beter het beeld overeenkomt met het omschreven middel des te groter is de kans dat het aanslaat. Klassieke homeopathie werkt veel met hoge potenties, dus sterke verdunningen. Vaak vanaf C30. Dit getal geeft aan hoe vaak er verdund en gepotentieerd is.
Van ieder middel zijn uitgebreid de karakteristieken omschreven. Doordat er zeer veel middelen zijn is het vaak lang zoeken voor dat het juiste middel is gevonden.
Door het juiste middel toe te dienen, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Bij klassieke homeopathie is in veel gevallen een eenmalige toediening voldoende.
Homeopathie kan zowel bij lichamelijke problemen als gedragsproblemen worden ingezet.

Bij klinische homeopathie staat de ziekte of kwaal centraal. Dit wordt vaak ingezet bij acute situaties en bij zelfmedicatie. Hierbij worden lagere potenties gebruikt zoals bijvoorbeeld D3 of D6. Deze middelen worden meerdere keren toegediend.

Een combinatie van verschillende homeopathische middelen wordt complex homeopathie genoemd. Deze middelen hebben een breed werkingsgebied en kunnen ingezet worden bij meer algemene klachten zoals bijvoorbeeld spierpijn.

Essentiële oliën ^

Bij aromatherapie hierbij wordt gebruik gemaakt van de geurende olieachtige vloeistof die wordt gewonnen uit plantendelen. Dit gebeurt door waterdampdistillatie of koude persing. De olie bevat de essentie van de plant en heeft daarom specifieke eigenschappen. In de geneeskunde worden ze gebruikt om hun ontsmettende, genezende en evenwichtbrengende eigenschappen. De werking is zowel lichamelijk als mentaal en de olie kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast. De essentiële olie heeft een krachtige werking en het is daarom af te raden om het op eigen houtje inwendig te gebruiken. Het mag nooit puur worden ingenomen. Een andere manier waarop het gebruikt kan worden is inademing. Dit kan door verneveling of een enkele druppel op een geursteentje.
Uitwendig kan de olie gebruikt worden bij bijvoorbeeld jeuk. Een paar druppels essentiële olie wordt dan gemengd met bijv. jojoba olie. Dit mengsel wordt deppend aangebracht op de aangedane plekken (niet op open wonden). Belangrijk is dat altijd gebruik wordt gemaakt van 100% zuivere olie. De synthetische, nagemaakte, oliën bevatten niet de essentie van de plant. De geur is misschien wel hetzelfde maar er gaat geen geneeskrachtige werking vanuit.

Fytotherapie ^

Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van geneeskrachtige planten. Deze kunnen zowel vers, gedroogd als in een tinctuur worden gebruikt. Ze kunnen worden ingezet bij lichamelijke klachten maar ook bij gedragsproblemen.
Vaak is er verwarring met homeopathie. Het verschil is dat bij fytotherapie gebruik wordt gemaakt van de inhoudstoffen van de geneeskrachtige planten. Deze hebben een specifieke werking op een bepaald orgaan of lichaamsproces. Ze kunnen bijvoorbeeld een weerstandverhogende, een koortswerende of pijnstillende werking hebben. Zo staat bijvoorbeeld valeriaan bekend om zijn rustgevende werking, gember zou een goed middel zijn tegen wagenziekte en goudsbloem heeft een wondhelende werking.

Celzouten ^

Dr. W. Schüssler (1821-1898) ontdekte tijdens zijn werk als biochemicus dat er in het lichaam 12 celzouten of minerale zouten voorkomen. Later ging men gebruik maken van meer geavanceerde apparatuur en ontdekte men dat er 27 celzouten zijn die belangrijk zijn voor het functioneren en de bouw van het lichaam. Celzouten komen slechts in hele kleine hoeveelheden voor in het lichaam. De celzouten zijn geen homeopathische geneesmiddelen. Het zijn verwreven (verkleinde) mineralen meestal in de verdunning D6 en D12 die niet gepotentieerd (geschud) zijn. Hierdoor zijn ze wezenlijk verschillend van homeopathische geneesmiddelen. Homeopathische geneesmiddelen geven een prikkel en zetten het lichaam aan tot actie. Celzouten doen dit niet. De celzouten hebben een cel-ontgiftende en cel-opbouwende werking.

Voedingssupplementen ^

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op de dagelijkse voeding. Vaak bevatten ze vitaminen en mineralen en zijn in verschillende vormen verkrijgbaar zoals tabletten en  poeders.

TTeam/TTouch ^

TTteam staat voor Tellington Touch Equine Awareness Method.
Linda Tellington Jones heeft de TTeam methode in de eerste instantie ontwikkeld voor paarden, maar het is voor allerlei dieren bruikbaar en zeker voor honden.

Met TTeam maak je het dier bewust van zijn lichaam (houding/beweging) en het kan leren om een ander gedrag en bewegingspatroon aan te nemen. De houding/beweging van een dier heeft namelijk veel invloed op de manier, waarop het zich gedraagt. Met TTeam probeer je het dier lichamelijk, emotioneel en mentaal in balans te brengen.
Het bewustmaken van het dier geschiedt door middel van aanraking (TTouch), ongewone bewegingen en op een speciale manier leiden met behulp van materiaal op de grond.
Dit laatste wordt veel gebruikt bij honden en paarden.

De TTouch is een manier van aanraken, waarbij je de huid verschuift. Je werkt niet direct op de spieren zoals bij massage, maar meer op het zenuwstelsel.
De bedoeling is om de zenuwbanen naar de hersenen te beïnvloeden en de celfunctie te verbeteren. TTouch kan zowel stimulerend als ontspannend werken. Het kan een genezingsproces beïnvloeden en het helpt het dier bewust te worden van zijn lichaam.